Mesne okruglice (ćufte u umaku od rajčice) – za 4 osobe
Sastojci:
• 500 g miješanog mljevenog mesa
• 1 jaje
• 50 g riže
• 1 mala glavica crvenog luka
• 1 režanj sitno sjeckanog češnjaka
Začini:
• sol i papar
• vegeta
• žlica mljevene crvene paprike, sjeckani peršin
Priprema
- Pomiješati meso, sitno usitnjeni češnjak, crveni luk, jaje, rižu, malu žlicu soli, žlicu vegete, peršin, malo crvene paprike i papra po želji. Napravljenu smjesu pustiti da odstoji 15 minuta.
- U posudu u kojoj ćete kuhati, staviti ulje i 3 žlice brašna (pripaziti da „zaprška“ ne potamni) i na to dodati rajčicu (koncentrat iz tetrapaka ili domaći sok od rajčice) i brzo miješati pjenjačom. Sok (koncentrat) rajčice pomiješati s 500ml vode i dodati u lonac. Dodajte malo šećera i vegetu da začinite.
- Oblikujte okruglice srednje veličine od napravljene smjese i stavite da se kuhaju u umaku (juhi) oko 45 minuta.
SAVJET: po želji, poslužiti uz pire od krumpira.
Varivo od kelja (za 4 osobe)
Sastojci:
- 1 manja glavica kelja (oko 1kg)
- 3 krumpira
- 2 mrkve
- meso po želji (slanina, kobasica, svinjsko suho meso)
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar, vegeta
Priprema
- Kelj isjeckati na sitne komadiće (trakice), staviti u posudu i prokuhati kratko te procijediti.
- U posudu u kojoj ćete kuhati, dodati sjeckano povrće (po želji možete dodati i ostalo korjenasto povrće), kelj i otprilike 1 l vode.
- Dodajte začine, a ako pravite s mesom dodajte željeno meso i, uz povremeno miješanje, kuhajte oko 40 minuta, dok povrće i meso ne omekša.
- Pri kraju kuhanja, ako vam nije dovoljno gusto, možete dodati pomiješano brašno s vodom kako bi dobili određenu gustoću pa kuhajte još 5 minuta.
Recepti koje djeca obožavaju – 2. dio