Povijest vrtića

Organizirani boravak djece u ustanovi za djecu počinje u Đakovu 1. svibnja 1951. godine, u zgradi koja se nalazila u Ulici Vladimira Nazora 3. Zgrada je bila Općinska. Organiziranim boravkom bilo je obuhvaćeno od 25 do 30 djece. Prva teta ili drugarica (odgojiteljica) bila je Ljubica Gabrić i teta Zika-Alojzija Grabar, koja je bila kuharica, spremačica i drugarica (odgojiteljica).
Plaću su dobivale od Općine, a pomoć u hrani i lijekovima dobivali su od međunarodne organizacije UNRE koja se sastojala od pošiljaka mlijeka u prahu, sira, šećera i slatkiša.
1. rujna 1951. počinje raditi drugarica Ljubica koja radi vrlo kratko vrijeme i odlazi u Borovo, a dolazi Vlasta Kršnjavi. Ni ona se dugo ne zadržava na tom mjestu jer odlazi u Osijek. Na upražnjeno mjesto dolazi Ruška Koronsovac.

Djeca su bila podijeljena u dvije dobne skupine, a osim igre bavili su se radnim aktivnostima, primjerice ručnim radom, izradom tapiserija, rukovanjem raznim alatima i slično. Za prigodne praznike, kao što su: Dan Republike, Nova godina, Dan proljeća, Dan jeseni priređivali su izložbe likovnih radova djece i radova roditelja. Kostime su izrađivali odgojitelji i roditelji zajedno. Poslije navedenih odgojiteljica dolazi raditi Vera Lakota s dvije godine učiteljske škole. Ona postaje i prva direktorica te ustanove. U to vrijeme zapošljava se i Janja Šutalo kao spremačica.
U navedenom sastavu završavaju školsku godinu 1956./1957., a 1958. godine vrtić seli u drugu zgradu koja se nalazi u Ulici Ivana Mažuranića.

Prelaskom u drugu zgradu koju kupuje Općina od privatnika i njenom malom adaptacijom započinje novo poglavlje u radu vrtića u Đakovu. Zgrada je okružena dvorištem i posjeduje velike zelene površine.
Osoblje koje radi u tom vrtiću: Lakota Vera – direktorica, Benašić Irena – učiteljica, Grabar Alojzija – kuharica, Šutalo Janja – spremačica.
Pored odgojno-obrazovnih sadržaja njegovali su narodnu glazbu, narodne običaje i očuvanje tekovine NOB-a. 1969. dolazi do promjena te mjesto tadašnje direktorice preuzima Irena Benašić. Kao odgojiteljica dolazi Bosiljka Batunac iz Zagreba sa završenom srednjom odgojiteljskom školom, a kasnije i Sesar Davorka kao nastavnica engleskog jezika. Kao tajnik honorarno radi Mato Vladović.

Godine 1970. otvaraju se dječje jaslice, 1974. godine otvara se vrtić u Gajevoj 2, a 1980. godine najveći vrtić u gradu u novom naselju Vila u Đakovu.
Od 1998. godine Dječji vrtić Đakovo ima sjedište u ulici Luke Botića 7/A.
Od 1997. godine, u sve tri vrtićke kuće, organiziran je program ranog učenja engleskog jezika, provodi se vjerski odgoj, a od 1998. godine organizirano pleše skupina Mažoretkinje s Vile.
Od 1975. godine odvija se odgojno obrazovni rad pripreme za školu (predškola) i u prigradskim naseljima i susjednim općinskim središtima.
Vrtić smatramo prvim, temeljnim organizacijskim oblikom za provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja koji osigurava potrebne uvjete za razvoj djetetovih postojećih i potencijalnih znanja, vještina, funkcija i sposobnosti.
Vrtić je mjesto življenja i učenja djece i odraslih, stoga smo otvoreni prema potrebama roditelja i djece, kao i društvene i kulturne sredine u našem gradu.
Vrtić je aktivno uključen u sva važna događanja i manifestacije u gradu Đakovu.
Uz maksimalno zalaganje svih zaposlenika u ustanovi, Dječji vrtić Đakovo surađuje i s brojnim drugim društvenim čimbenicima u raznovrsnim projektima čime uzorno i kreativno provodi ciljeve i zadaće predškolskog odgoja i obrazovanja, opravdava ukazano povjerenje roditelja i osnivača, a djeci koja ga pohađaju osigurava radosne dane djetinjstva.

Scroll to top