Kako poticati razvoj samopoštovanja i samopouzdanja?

Slika o sebi se uči, a odrasli su odgovorni pomoći djeci da u svom ranom djetinjstvu dožive sebe kao vrijednu osobu. Loša slika o sebi dovodi do teškoća u prihvaćanju odgovornosti, straha, bezvoljnosti, neosjetljivosti za druge, zatvorenosti, povućenosti, agresivnosti.

POTICANJE SAMOPOŠTOVANJA

Pokažite djetetu da ga volite!

Da bi dijete voljelo sebe, što je nužno za samopoštovanje, mora imati osjećaj da je voljeno, Mnogi, posebno roditelji, misle kako se to samo po sebi podrazumijeva. Ništa se ne podrazumijeva. Zagrljaji, tapšanje po leđima, ili poljubac neće razmaziti dijete.

Slušajte svoje dijete!

Na taj način mu pokazujete da je važno i ono samo, i ono što vam ima za reći.

Često pohvaljujte dijete!

Ono što govorite djetetu i kako mu to govorite ima najveću ulogu u izgradnji djetetova samopoštovanja. Od vas dijete uči kakvo ono jest. Verbalne i neverbalne poruke koje mu upućujete oblikuju njegovu sliku o sebi i utječu na samopoštovanje. Prilikom pohvaljivanja djeteta budite konkretni-precizirajte što točno pohvaljujete, nemojte pretjerivati-pohvaljujte s razlogom. Ako pohvaljujete za svaku sitnicu, takve će pohvale ubrzo prestati vrijediti.

RAZVOJ SAMOPOUZDANJA

Omogućite djetetu osjećaj uspjeha

Ništa ne djeluje na razvoj samopouzdanja kao osjećaj uspjeha. Da biste djetetu omogućili osjećaj uspjeha, morate ga dovoditi u različite situacije u kojima ono samostalno obavlja neki posao (pomaganje u kućanskim poslovima, pospremanje igračaka, briga o higijeni…), naravno, primjereno njegovoj dobi, ali ne smijete raditi umjesto njega.

Naučite dijete da se uspoređuje smo sa sobom

Naučite li ga to, izbjeći ćete mnoge negativne posljedice-npr. U utrci nije došao prvi, ali je postigao svoj najbolji rezultat do tada

Naučite dijete kontrolirati emocije

Počnite najprije svojim primjerom i razgovorima o tome što koja emocija izaziva, zašto se tako osjeća…

Suočite dijete s neuspjehom

Dopustite djetetu da uči na svojim greškama, ne činite nešto umjesto njega da biste ga zaštitili od neuspjeha.

Razvijajte djetetove socijalne vještine

Omogućite djetetu druženje s vršnjacima, razgovarajte s djetetom o njegovim odnosima s prijateljima i pomozite mu da samo nađe rješenje problema u tim odnosima.

Potičite djetetovu asertivnost

Neka se bori za svoja prava ne ugrožavajući prava drugih

Naučite dijete donošenju odluka

Ponudite mu izbor i neka samo odabere, primjerice: hoćeš li popiti sok ili čaj, što ćeš obići…S obzirom na njegov izbor, ustrajte da učini ono što je odlučio makar to značilo i da će izazvati negativne posljedice. Jako je važno da dijete shvati da može pogriješiti.

Barbara Šimić Gams, psihologinja

Kako poticati razvoj samopoštovanja i samopouzdanja?
Scroll to top