Inovativne edukativne radionice u Đakovu

Dječji vrtić Đakovo sudjelovao je u virtualnoj edukaciji Suvremeni koncept rane intervencije u djetinjstvu u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID). Edukacija je u okviru trogodišnjeg programa Obitelji usmjerena rana intervencija u djetinjstvu, s partnerima iz Zagreba i Đakova (Centar za socijalnu skrb Zagreb, Centar za socijalnu skrb Đakovo, Dječji dom Zagreb Udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju Neven Đakovo). Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Cilj programa je unaprijediti sustav podrške za djecu s teškoćama u razvoju rane i predškolske dobi i njihove obitelji.   

Sama edukacija je planirana u prostorima Dječjeg vrtića Đakovo, kao suradnom ustanovom, 1. i 2. travnja. Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID), osmislila je inovativan način održavanja edukacije i time otvorila put svim djelatnicima partnerskih ustanova i djelatnicima DV Đakovo, prema stručnom usavršavanju. Tako su pripremljene posebne prezentacije, videomaterijali i članci te je omogućeno online vođenje kroz njih. Istovremeno su organizatorice bile dostupne te primale sve upite i komentare stručnjaka uključenih u edukaciju. Zaključno je održan konferencijski videopoziv gdje su svi sudionici dobili priliku susresti se uživo s profesoricama i jedni s drugima.

U ovom izazovnom razdoblju koje je nastupilo, samoizolacijom možemo sačuvati i sebe i druge te na taj način doprinijeti zajednici. No biti u samoizolaciji ne znači biti sam: možemo otvoriti vrata i prozore našim sjećanjima, našoj mašti i mislima, a novim tehnologijama se povezati s mnogima koji trebaju nas i koje mi trebamo (…). Ovo je vrijeme nove domišljatosti kako pomoći ljudima oko sebe, a ne ugroziti svoje niti njihovo zdravlje. Ovo je vrijeme u kojem otkrivamo svoju ranjivost, ali i načine kako ojačati odnose i radosno živjeti povezani s ljudima kojima se fizički ne smijemo približiti.  

Đakovo će nam ostati u posebnom sjećanju iz brojnih razloga: ovo je HURID-ova prva online edukacija, a vaša brojnost, aktivnost i povratne informacije dokaz su da suradnju trebamo nastaviti, u kojem god obliku bude moguća. – riječi su to organizatorica edukacije, prof.emerita dr. sc. Marte Ljubešić, Anamarije Tomić, Dore Jurjević i Marine Šimanović.

I mi smo iznimno zahvalni zbog ove prilike, koja nas je obogatila i spoznajno i iskustveno. Edukacija je bila vrlo zanimljiva i korisna te se nadamo i veselimo budućim susretima!

Inovativne edukativne radionice u Đakovu
Scroll to top