Priprema djece za povratak u vrtić nakon perioda izolacije radi koronavirusa

Djeca koja se vraćaju u vrtić ili jaslice nakon provedenog perioda u izolaciji, susrest će se sa promjenama. Ovim putem želimo vas upoznati s njima, kako biste mogli dijete pripremiti na trenutne okolnosti boravka u vrtiću.

Kao i kod uobičajenog polaska u vrtić, djecu treba pripremiti na promjene ritma dana. Dani u izolaciji su vjerojatno izgledali drugačije nego u uobičajenim okolnostima kada su djeca išla redovito u vrtić. Sada je ponovno vrijeme da se uskladimo sa ritmom dana vrtića. Osim toga, ostale promjene u funkcioniranju vrtića, potpune su novine – promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i skupinu, neka nova svakodnevna pravila.

Djeca imaju svoja iskustvena znanja o vrtiću i vjeruju da će se vratiti u vrtić kakav poznaju. Naravno, neke stvari će biti iste, ali bitno ih je pripremiti na navedene promijene. Sam povratak u vrtić podrazumijeva određen period adaptacije, a  također i usvajanje novih rutina/pravila zahtjeva vrijeme, a time i strpljenje odraslih.

Kako bi pomogli vama i vašoj djeci, donosimo pregled osnovnih informacija o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako ih olakšati djeci.

Ovim putem naglašavamo da samo kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, možemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvati zdravlje svih nas.

1. FUNKCIONIRANJE SKUPINA

Djelatnici vrtića potrudit će se da život u vrtiću, u djetetu bitnim područjima, ne osjeti velike promjene. Nažalost, trenutno nećemo moći osigurati boravak na koji su djeca navikla. To podrazumijeva da neka djece neće boraviti u svojim matičnim kućama i sa svojim matičnim odgojiteljem, da neće boraviti sa svojim prijateljima iz skupine i/ili u „svojoj“ sobi dnevnog boravka. Nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina od po 9-tero djece u odnosu na vrijeme dolaska (i odlaska) djece u vrtić, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad uređene su u skladu s epidemiološkim uputama i djeca neće moći odlaziti u sobe koje nisu pripremljene za prihvat djece. Isto tako, odgojitelji  vrtića raspoređeni su na rad za narednih 14 dana, a dio njih u skladu s preporukama stožera ne može raditi neposredno s djecom.

Djeci je potrebno prenijeti ove informacije, u skladu sa dobi djeteta. Potrebno je da ih i roditelj mirno prihvati i objasni djetetu kako će ga vrtić, bez obzira na navedeno, dočekati s veseljem i radošću. Ovo je prilika da upozna nove prijatelje i nove prostore vrtića. Isto tako, djeci koja mogu razumjeti, objasnite kako je ovo privremeno, poput ljetnog dežurstva.

2. NOVI NAČIN ULASKA U VRTIĆ

Djecu je potrebno pripremiti i za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Pripremite dijete da kod dolaska u vrtić će trebati sačekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljima obavljati na vanjskom prostoru ispred vrtića, po unaprijed određenom vremenu dolaska i na unaprijed određeni način. Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u garderobu. Rastanci će nažalost morati biti na ulazu u vrtić, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka. Također, kod odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u točno dogovoreno vrijeme ispred glavnog ulaza. Apeliramo da ne kasnite, kako se dijete ne bi izlagalo dodatnom stresu čekanja roditelja. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. U određenim slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može zatražiti od odgojitelja telefonski poziv (koji će se ostvariti u najkraćem mogućem roku).

Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, npr. čekanje u redu s razmacima ispred dućana ili mu skrenite pozornost na takve prizore na televiziji. Pripremite dijete na rastanak ispred vrtića, koji treba biti kratak. Pokušajte, s djecom koja razumiju, smisliti poseban, samo vaš pozdrav. Objasnite djetetu da je to sve potrebno radi zaštite od širenja virusa i kako i ono svojim ponašanjem može pomoći u tome. Treba li vam dodatna pomoć u objašnjavanju situacije s virusom upućujemo vas na naše članke: https://djecjivrticdjakovo.hr/kako-pruziti-podrsku-djeci-u-periodu-zdravstvene-krize/

A od pomoći vam mogu biti i prigodne slikovnice: 
https://djecjivrticdjakovo.hr/wp-content/uploads/2020/04/Socijalna_prica_koronavirus_Mali_Vrtuljak.01_1587715840.pdf

https://djecjivrticdjakovo.hr/wp-content/uploads/2020/04/Bok-ovo-je-koronavirus.pdf

3. ODGOJNO-OBRAZOVNI RAD

Što se tiče odgojno-obrazovnog rada, promjene su u odnosu na sobe dnevnog boravka. One će djelovati drugačije, s manje prisutnog materijala za igru, a neki omiljeni centri trenutno neće biti dostupni ili će sadržavati manje igračaka. Po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Tako ćemo se i mi , u skladu s preporukama, koristiti didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon uporabe (jednokratno). Trudit ćemo se da djeca provode najviše vremena na zraku, u našim dvorištima, koja smo se posebno potrudili urediti za povratak naše dječice. Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje, kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, od strane njihovih odgojitelja. Još je jedna važna promjena u odnosu na uobičajeno funkcioniranje kada, u periodu adaptacije na jaslice i vrtić, potičemo da za dijete osigurate neki prijelazni objekt/“tješilicu“.Trenutno, iako smo svjesni da će dio djece ponovno prolaziti kroz period adaptacije, nećemo moći, sukladno epidemiološkim mjerama, dozvoliti donošenje igračaka i drugih prijelaznih objekata za djecu.

Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Molimo vas, da dječicu već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Predlažemo vam da pokušate s djetetom izabrati npr. posebnu majicu za koju mu objasnite da će biti njegova „tješilica“, pomoć kod uspavljivanja i sl., za ovaj period kad imamo zabranu unošenja istih.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete mi se slobodno obratiti putem e-maila ili mobilnog telefona.
Barbara Šimić Gams, psihologinja
e-mail: psihologinja.vrticdjakovo@gmail.com
mob: 095/681 0742

Priprema djece za povratak u vrtić nakon perioda izolacije radi koronavirusa
Scroll to top