Tjelesne aktivnosti u DV Đakovo

U skladu s preporukama o važnosti tjelesnih aktivnosti u predškolskoj dobi, odgojitelji u našem Vrtiću za djecu osmišljavaju različite sadržaje: jutarnju tjelovježbu, vježbe uz glazbu, natjecateljske štafetne igre, sportske igre i druge pokretne igre. Dobrobiti ovih aktivnosti su višestruke – osiguravaju uvjete za skladan cjelokupni rast i razvoj djece, potiču suradnju među djecom, njima se usvajaju zdravi načini života i stvaraju pozitivne navike. Stoga, tjelesne aktivnosti svakodnevno provodimo u sobi dnevnog boravka (jutarnja tjelovježba) i na otvorenom prostoru ili u dvorani kada nam vremenske prilike ne dopuštaju izlazak na dvorište.

Omiljena zabava djece je igra na otvorenom (terasa, park, šetnja, sportski teren i dječje igralište), gdje djeca pokazuju radost i radoznalost, razvijaju spoznaju i vještine na svim razvojnim područjima te stječu iskustvo različitih godišnjih doba.

Na otvoreno izlazimo u gotovo svim vremenskim uvjetima, osim kada je magla, jak vjetar i jake padaline. Iz tog razloga roditelji, već početkom jeseni, donose čizme svojoj djeci koje ostaju u vrtiću tijekom cijele pedagoške godine, kako bi djeca bezbrižno boravila vani usprkos blatu i snijegu. Boravak na svježem zraku prakticiramo i zato što je jedan od važnijih čimbenika u jačanju dječjeg imuniteta i sprječavanju širenja infekcije.

Kada vremenske prilike ne dopuštaju boravak na zraku, djeca provode aktivnosti u dvorani. Da bi im igre bile zanimljive, opremili smo našu dvoranu s raznim rekvizitima – čunjevima, sklopivim preponama, strunjačama i gimnastičkim penjalicama, loptama te golovima i koševima za vježbanje preciznosti.

Tjelesne aktivnosti u DV Đakovo
Scroll to top