🤸‍♀️ Obilježili smo Dan kretanja za zdravlje 🚶‍♂️

Svjetska zdravstvena organizacija promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja. U tu svrhu je pokrenuta inicijativa da se 10. svibnja, na nacionalnoj razini, provode aktivnosti kojima se promiče redovita tjelesna aktivnost. Taj dan je poznat kao Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, odnosno Dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day), a odnosi se na provođenje tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta bez obzira na sadržaj, mjesto i vrijeme izvođenja. Osnovni cilj je podizanje svijesti o važnosti i koristima redovite tjelesne aktivnosti pri očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Podizanju svijesti o važnosti redovite tjelesne aktivnosti pridonijeli su i naši mališani.

Djeca starije mješovite skupine „Tigrići“ iz Piškorevaca su posjetila učiteljicu Vedranu Solin i njezin treći razred Osnovne škole Matija Gubec na satu tjelesnog. Kako to već biva na svim sportskim susretima, tako je bilo i danas: ugodna, vesela atmosfera i fer play. Naučili su kako započinje sat, naravno uz poseban stav i pozdrav. Slušali su učiteljicu pozorno kako bi vježbe odradili pravilno. Đaci su im pomagali ako je negdje zapelo te su ih bodrili da se osjećaju ravnopravnim. Red vježbi, red igara pa opet tako i jedan školski sat završi. Zanimljiv je bio i kraj sata, kada su opet stali svi zajedno u vrstu i odradili pozdrav za kraj!

Starija jaslička skupina „Bambi“ u vrtićkoj kući Botić su proveli aktivnosti pod nazivom „poligon prepreka“. Cilj ove aktivnosti im je bio usvajanje motoričkih sposobnosti, utjecaj na razvoj koordinacije, brzinu i ravnotežu djece. Učili su kako samostalno izvršiti neku zadaću ili aktivnost te kako poštovati pravila igre. Na početku aktivnosti odgojiteljice su s djecom odradili kratku igru s pjevanjem „morski pas“, a nakon toga su djeca bila raspoređena po različitim zadaćama na poligonu (sunožno skakanje u obruč, spuštanje niz tobogan, kotrljanje na strunjači). Tjelesnu aktivnost su završili kratkim istezanjem cijeloga tijela uz igru „dodirni svoje tijelo“.

Povodom dana kretanja za zdravlje, u jasličkoj  skupini “Žabice” su  kroz jutarnju tjelovježbu razgibali tijelo uz omiljenu im pjesmicu – “Ram sam sam”. Uz poticanje međusobne suradnje, usvajamo i zdrav način života i stvaranje pozitivnih navika.

Skupina „Iskrice“ su Dan kretanja za zdravlje obilježili tako da je svatko svoje ime po zadanim slovima odvježbao tako da su pravili zvijezde, kolu naprijed, čučnjeve i pritom se baš lijepo zabavili. Terasu su iskoristili za poligon gdje su preskakali prepreke, provlačili se ispod užeta, trčali oko čunjeva, a za kraj su malo i zaplesali te na taj način baš lijepo obilježili ovaj dan.

I u skupini „Trešnjice“ kažu da su svjesni važnosti tjelesnih aktivnosti te ih svakodnevno provode. Tjelesne aktivnosti su temeljne aktivnosti u razvoju djeteta. Utječu na razvoj osnovnih motoričkih vještina kao što su: koordinacija, ravnoteža, preciznost, fleksibilnost. Skupina se jako zabavila i kroz razne aktivnosti i igru naučila zašto je važno biti aktivan.

Svjetski  dan kretanja za zdravlje skupina „Vilenjaci“ s Vile obilježila je ovaj tjedan kroz mnoštvo tjelesnih aktivnosti i pokretnih igara. Uz uobičajenu tjelovježbu plesali su zumbu. Zabavili su se uz pokretne igre “Tronožac” i Glazbene stolice”. Prelazili su poligone pripremljene u sobi i hodniku i uživali u natjecateljskim igrama.

Skupina “Bambi” s Vile započela je u utorak zajedničke tjelesne aktivnosti. Prvo se razgovaralo zašto je tjelesna aktivnost važna za zdravlje.
Njihovi odgovori su bili:
Luka: “Za naš rast.”
Hana: “Za zdravlje.”
Karlo: “Za jačanje tijela.”
David: “Da imamo mišiće.”
Zaključili smo da je važno svakodnevno vježbati, a nakon odradili elementarnu aktivnost “Pčele lete u košnicu” i tjelesne aktivnosti “Bijeg kroz prašumu”, bacanje lopte u koš, pucanje penala, skok u dalj, puzanje i provlačenje, skakanje…

🤸‍♀️ Obilježili smo Dan kretanja za zdravlje 🚶‍♂️
Scroll to top