🖥️ Dani medijske pismenosti u Botiću 📱

Naše skupine „Pčelice“ i „Iskrice“ uključile su se u projekt „6. Dani medijske pismenosti“ koji su se održavao od 24. do 30. travnja 2023. godine. Tijekom tih tjedan dana pokušali smo osvijestiti sebi i roditeljima utjecaj medija na djecu predškolske dobi. U više navrata opominjali smo roditelje da kontroliraju sadržaje i ograniče vrijeme korištenja medija (mobiteli i tableti).

Zašto?

Primijetili smo promjene u ponašanju djece. Dječji rječnik je osiromašio. Djeca više ne znaju razlikovati stvarnost od mašte ili nečije kreativnosti. Uočili smo sve više individualnih igara. Smanjila se tolerancija i empatija, a komunikacija se svela na minimum!

Roditelji puno rade, a ono malo slobodnog vremena koriste za odmor… Obično tada daju djeci mobitele, tablete… a vrijeme brzo prolazi! 🤔

U razgovoru s djecom doznali smo što djeca znaju o medijima.

Što su to mediji?

Iris: „Mobiteli, tableti.“

Adam: „Knjige, slikovnice.“

Za čega nam služe mediji?

Dunja: „Da nešto naučimo.

Nikola: „Ako nešto ne znamo, samo upišemo i saznamo. Možeš svašta naručiti.

Djeca poznaju većinu medijskih formi – reklame, reality, informativne programe itd. Roditelji su im rekli da ne smiju sami instalirati igrice. To se plaća, a kako kaže Iris „instalirali bismo gluposti“. Većina roditelja je poslušala naše preporuke i ograničili korištenje mobitela.

Jan kaže da koristi mobitel malo prije spavanja.

Odgojitelji u vrtiću svojim radom i provedbom projekata ukazuju (djeci, roditeljima, javnosti) na važnost vraćanju prirodi, na važnost zdravog načina življenja (zdrava prehrana, tjelovježbe, šetnje, bavljenje sportom). Svakodnevno im govorimo na važnost pravilnog korištenja medija. Oni su sastavni dio našeg života. Ističemo važnost čitanja priča, knjiga, slikovnica…

„Pčelice“ su u sklopu ovog projekta posjetile Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo.

Ovo nam nije prvi puta. Posjetili smo se što sve znamo o knjižnici, čitaonici. Knjižnjičarka nam je pročitala priču o Mrljeku i Prljeku. Ovim putem im zahvaljujemo na suradnji. 😊

Naši likovni radovi su odlični. 👏

„Iskrice“ su istraživale i prepoznavale različite medije i medijske sadržaje uz raspravu što su to mediji i kako se djeca služe medijima. U likovnoj aktivnosti bojanja medijskih uređaja i predmeta upoznali su se s različitim medijskim uređajima i imenovali ih. Tragali su za medijima u svojem užem okruženju pa su imali prilike i koristiti se njima.

Uz Slikovnicu o medijima i Sigurno s Neticom naučili su na koji način odrasli mogu pomoći djeci da uspješno započnu s korištenjem medija.

🖥️ Dani medijske pismenosti u Botiću 📱
Scroll to top