? Pričam ti priču u vrtiću ?

Ove pedagoške godine, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Đakovo, osmislili smo zanimljiv projekt naziva „Pričam ti priču u vrtiću“. Naime, dječji vrtić i knjižnica dijele sličnosti u podršci ranom učenju, čitanju i opismenjavanju te suradnja između ove dvije ustanove postoji već dugi niz godina kroz pričaonice i posjete vrtića knjižnici. Ovim projektom želja nam je proširiti i obogatiti tu suradnju.

Slikovnica je prva knjiga s kojom se dijete rane dobi susreće. ???‍♂️ Ona je prozor za otkrivanje, istraživanje i razumijevanje svijeta koji nas okružuje, poziva na interakciju, suradnju, stvaranje i proširivanje spoznaja, razmjenu iskustava i mišljenja, a ujedno razvija i jača prijateljstva. Čitanje naglas pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju te stavlja knjige u središte pažnje kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Kroz projekt nastojimo knjigu i čitanje predstaviti kao zabavnu i interaktivnu aktivnost, a u isto vrijeme poticati predčitalačke vještine, podržati jezični razvoj kod djece, proširiti vokabular i opće znanje te potaknuti razvoj mašte i kreativnosti.

U Mjesecu hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) krenuli smo s prvim aktivnostima te je nekoliko naših skupina posjetilo Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo, ali su i knjižničari posjetili nas. ?

Prve su u posjet otišle Iskrice ? s Botića. Knjižničarka Zorica upoznala ih s knjižnicom, objasnila im pravila posudbe te ih provela kroz cijelu knjižnicu, a zatim im je pročitala slikovnicu Vuk koji je ispao iz knjige. ?Nakon toga djeca su se posvetila kreativnom radu, a na odlasku su nagrađeni novim olovkama i slatkišima koji su im dali energiju za povratak u vrtić. ✏️?

Knjižničari su potom posjetili nas, točnije naše Tigriće ? u Vrtićkoj kući Piškorevci. Knjižničarke Marija, Ana i Kristina razgovarale su s djecom o tome što se radi u knjižnici, a potom djeci pročitale slikovnicu Kisela kuća. Djeca su uživala u interpretaciji knjižničarki, a nakon čitanja svako je dijete napravilo novu kućicu u obliku jabuke ? za crva Đuru iz pročitane slikovnice. Osim slikovnice odabrane za čitanje naglas, knjižnjičarke su donijele i druge knjige za slobodno čitanje koje su djeca pri kraju druženja rado pogledala i prelistala. ?

Pužići ? i Pčelice ? s Botića, Bubamare ? s Vile i Trešnjice ? s Mažuranca također su posjetili knjižnicu. Knjižničarke Ana, Kristina i Marija upoznale su ih je dječjim odjelom, objasnile im pravila posudbe te ih provele kroz cijelu knjižnicu. Za kraj druženja svaka je skupina zajedno s knjižničarkom pročitala jednu slikovnicu, a po izlasku iz knjižnice svako je dijete nagrađeno olovkom i bombonima. ✏️?

Za kraj mjeseca hrvatske knjige, knjižničarke su ponovo posjetile nas i to Jagodice ? s Mažuranca. Naši mališani uživali su u interpretaciji priče Gradski miš i poljski miš u kojoj su dva miša postala prijatelji i jedno drugo naučili o pravim vrijednostima. Nakon slikovnice ručice su uposlili izradom „mišića“ ? ukrašenih kolaž papirom. Knjižničarke Kristina, Ana i Marija su donijele im i druge knjige za slobodno čitanje koje su djeca rado pogledala i prelistala. Na kraju su djecu  razveselile sa bombončićima. ??

Ovo je tek početak projekta, stoga će se kroz godinu ovaj projekt još dodatno bogatiti novim idejama i aktivnostima, a sve u cilju naglašavanja vrijednosti ranog čitanja. Što više tu vrijednost naglašavamo, to je veća vjerojatnost da će roditelji čitati djeci knjige, posjećivati knjižnicu sa svojim djetetom, upoznati i koristiti knjižnične usluge s posebnim naglaskom na one namijenjene djeci predškolske dobi. U konačnici, vjerujemo da će uz naš poticaj i djeca zavoljeti čitanje. ? Iz tog razloga knjižnica se polako, ali sigurno širi i u naš vrtić. Iako već punih pet godina u vrtićkim kućama djeluju knjižnični stacionari, ove godine vrtić dobiva nove knjižnične kutke. Skupine koje su posjetile knjižnicu, marljivo su uredile vlastiti kutak knjižnice u sobama dnevnog boravka, a hol Vrtićke kuće Vila polako poprima izgled knjižnice u kojoj će moći uživati sva djeca i njihovi roditelji.

Knjige nisu ispunile samo naš vrtić, nego se šalju i u roditeljski dom. Nekoliko skupina redovito šalje slikovnicu kući kako bi djeca čitala zajedno s roditeljima. Sutradan se po običaju prepričava ono što se pročitalo kod kuće. Odgojiteljice jasličke skupine Balončići s Botića osmislile su i vlastiti „mini projekt“ naziva Čuvam i volim svoju slikovnicu u kojemu svaki dan jedno dijete iz vrtića odnosi ruksak sa slikovnicama iz Gradske knjižnice i čitaonice koje djeca i roditelji zajedno mogu čitati u svom domu. ??? Cilj je, osim poticanja ranog čitanja, potaknuti djecu na brigu o slikovnicama od malih nogu. Djeca i roditelji oduševljeni su ruksakom i medom koji svakodnevno čita knjige s našim najmlađim polaznicima.

? Pričam ti priču u vrtiću ?
Scroll to top