✂️ Kreativne radionice na Malim vezovima 🖍️

Već nekoliko godina Dječji vrtić Đakovo sudjeluje u kreativnim radionicama u sklopu manifestacije Mali vezovi. Ove godine naše su vrijedne odgojiteljice vodile dvije radionice: „Svatovski peškir“ i „Licitarsko srce“.

Radionicu „Svatovski peškir“ vodile su odgojiteljice Katarina Sabljić, Antonija Kovčić i Marija Matković. Cilj radionice kojim su se vodile je potaknuti ljubav prema njegovanju kulturne baštine i tradicije.

Izraz peškir je turcizam koji dolazi od perzijske riječi pišgir. Još od sredine 20. stoljeća; najveća uloga peškira bila je u nizu svatovski običaja kada su bili nezamjenjivi u tjeranju zlih sila, kao simbol vrijednosti mlade, te potrebe isticanja važnosti događaja ukrašavanjem. Posebnu su ulogu na svadbi imali kum, stvari svat, djeverovi i čajo. Svi su oni u znak svog statusa dobivali naročito lijepe otkane peškire koje su za vrijeme svadbe nosili oko vrata ili preko ramena kao lentu. A kako su djeca predškolske dobi izradila svoj „Svatovski peškir“ pogledajte u galeriji fotografija:

Radionicu „Licitarsko srce“ vodile su odgojiteljice Danijela Miličević i Jelena Zarić.

Licitarsko srce naziv je za šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Običaj darivanja licitarskog srca seže od davnina kada su mladići djevojkama iskazivali privrženost i ljubav darivanjem licitara. Danas su licitarska srca jedan od zaštitnih znakova Đakovačkih vezova, a od 2010. tradicija upisana su i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Licitarska srca uvijek privuku pažnju najmlađih pa je tako bilo i s ovom radionicom. Mnoštvo djece izrađivalo je licitarska srca raznim likovnim tehnikama kao što su oslikavanje srca, modeliranje glinamolom, bojanje bojanki itd. Radionica je ispunila sva očekivanja na velik interes i zadovoljstvo svih što možete vidjeti na fotografijama:

✂️ Kreativne radionice na Malim vezovima 🖍️
Scroll to top