Povijest vrtića

 Organizirani boravak djece u ustanovi za djecu počinje u Đakovu 1. 5. 1951. Godine, u zgradi koja se nalazila u Ulici Vladimira Nazora 3. Zgrada je bila Općinska. Organiziranim boravkom bilo je obuhvaćeno 25-30 djece. Prva teta ili drugarica (odgojiteljica) bila je Gabrić Ljubica i teta Zika-Alojzija Grabar, koja je bila kuharica, spremačica, drugarica(odgojiteljica).
     Plaću su dobivale od Općine, a pomoć u hrani i lijekovima dobivali su od međunarodne organizacije UNRE koja se sastojala od pošiljaka mlijeka u prahu, sira, šećera i slatkiša.
      1.9. 1951. Počinje raditi drugarica Ljubica koja radi vrlo kratko vrijeme i odlazi u Borovo, a dolazi Vlasta Kršnjavi.  Niti ona se dugo ne zadržava na tom mjestu jer odlazi u Osijek. Na upražnjeno mjesto dolazi Ruška Koronsovac

 Djeca su bila podijeljena u 2 dobne skupine, a osim igre bavili su se radnim aktivnostima kao npr. ručnim radom, izradom tapiserija, a dječaci rukovanjem raznim alatima. Za prigodne praznike, kao što su: Dan Republike, Nova godina, Dan proljeća, Dan jeseni priređivali su izložbe likovnih radova djece i radova roditelja. Kostime su izrađivale odgojitelji i roditelji zajedno. Poslije ovih odgojitelja dolazi raditi Vera Lakota s dvije godine učiteljske škole. Ona postaje i prvi direktor te ustanove. U to vrijeme zapošljava se i Janja Šutalo kao spremačica.
     U tom sastavu završavaju školsku godinu 1956./1957., a 1958. godine vrtić seli u drugu zgradu koja se nalazi u Ulici Ivana Mažuranića.

   Prelaskom u drugu zgradu koju kupuje Općina od privatnika i njenom malom adaptacijom započinje novo poglavlje u radu vrtića  u Đakovu. Zgrada je okružena dvorištem i posjeduje velike zelene površine.
Osoblje koje radi u tom vrtiću: Vera Lakota – direktor, Irena Benašić – učiteljica, Grabar Alojzija – kuharica, Šutalo Janja – spremačica.
Pored odgojno obrazovnih sadržaja njegovali su narodnu glazbu, narodne običaje i očuvanje tekovine NOB-a. 1969. Dolazi do promjena te mjesto tadašnjeg direktora preuzima Irena Benašić. Kao odgojitelj dolazi Bosiljka Batunac iz Zagreba sa završenom srednjom odgojiteljskom školom, a kasnije i Sesar Davorka kao nastavnica engleskog jezika. Kao tajnik honorarno radi Mato Vladović.

Godine 1970. otvaraju se dječje jaslice, 1974. godine otvara se vrtić u Gajevoj 2, a 1980. godine najveći vrtić u gradu u novom naselju Vila u Đakovu.
Od 1998. godine Dječji vrtić Đakovo ima sjedište u ulici Luke Botića 7/A.
Od 1997. godine u sve tri vrtićke kuće, organiziran je program ranog učenja engleskog jezika, provodi se vjerski odgoj, a od 1998. godine 25 djevojčica organizirano pleše kao skupina Mažoretkinje s Vile.
Od 1975. godine odvija se odgojno obrazovni rad pripreme za školu (predškola) i u prigradskim naseljima i susjednim općinskim središtima. Vrtić je prvi, temeljni organizacijski oblik za provođenje predškolskog odgoja naobrazbe koji osigurava potrebne uvjete za razvoj djetetovih postojećih i potencijalnih znanja, vještina, funkcija i sposobnosti.
Vrtić je mjesto življenja i učenja djece i odraslih, stoga smo otvoreni prema potrebama roditelja i djece, kao i društvene i kulturne sredine u našem gradu.
Vrtić je aktivno uključen u sva važna događanja u gradu.
Sudjelujemo u manifestaciji:
Uz maksimalno zalaganje ravnatelja i suradnika, kao i svih zaposlenika u ustanovi, Dječji vrtić Đakovo surađuje i s drugim brojnim društvenim čimbenicima u raznovrsnim projektima čime uzorno i kreativno provodi ciljeve i zadaće predškolskog odgoja i naobrazbe, opravdava ukazano povjerenje roditelja i osnivača, a djeci koju odgaja osigurava radosne dane djetinjstva u našem gradu Đakovu i Đakovštini.

Scroll to top