💧 Voda 💧

POTOČIĆ ŽUBORIĆ

Jedan je 🏞️žuborio uz rub 🌲🌲🌳🌲 i razveseljavao putnike koji su putovali obližnjom 🛣️ u 🚍 i 🚙🚗.
U potočiću su radosno živjele 🐠🐟 i mali 🦀.
Jednog dana, međutim, u potočić se doselila stara 📦 i mnogo odbačenih 🥤🥤i plastičnih 🍶.
Potočić se razbolio. Više nije bio ŽUBORIĆ nego TUŽNIĆ PRESAHLIĆ.
Ribice i račići su pobjegli, a doselili su se 🕷️🦟🐀.
Srećom, jednog se dana pojavila grupa 👬👭👫 sa svojom tetom.
Ma rukama su imali plastične 🧤, a na nogama gumene 🥾. Skupljali su smeće. Poslije je došla 🏗️ i sav otpad ukrcala u 🚛.

Potočić je ozdravio i opet veselo žuborio kao pravi Žuborić.
U njega se vratilo već 5 🦀i mnogo 🐠🐟🐠🐟.

Kiša pada, glazbena aktivnost

Zadaci: poticati izražavanje kroz glazbu i ples, razvijati osjećaj za ritam i melodiju, razvijati vokabular, uočiti važnost kiše za prirodni okoliš te uočavati i razlikovati boje.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 1 do 3 godine.
Opis aktivnosti: pustite video te zajedno s djetetom zapjevajte i zaplešite. Pjesmicu ponovite nekoliko puta.

Igra ulijevanja, životno-praktična aktivnost

Zadaci: upoznati se sa svojstvima vode, prepoznati različite oblike i veličine posuda pa vidjeti koliko vode svaka posuda može zadržati, razvijati koordinaciju oka i ruke, razvijati prostornu svijest i poticati logičko promišljanje te povezivanje uzroka i posljedice.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 1 do 3 godine.
Za aktivnost će vam trebati ručnik, korito za vodu te posuđe različitih veličina.
Opis aktivnosti: svo posuđe stavite u korito te nekoliko njih napunite vodom. Ostalo posuđe ostavite prazno kako bi ga dijete napunilo. Igra ulijevanja može početi!

Vodeni ksilofon, glazbena aktivnost

Zadaci: razvijati slušnu percepciju i stjecati iskustva sluhom.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 5 do 7 godina.
Za aktivnost je potrebno: 8 prozirnih staklenih bočica, voda, prehrambena boja i udaraljke od različitih materijala.
Opis aktivnosti: odaberemo sedam boja i svaku pomiješamo s vodom. Odmjerimo 2 cm od dna prve bočice i ulijemo odabranu boju. Za svaku sljedeću bočicu biramo novu boju i točimo otprilike 2 cm više tekućine nego je u prethodnoj. Zadnja boja tekućine ista je kao i prva. Udarajući drvenim štapićem (primjerice kuhačom) provjerimo visine tonova. Dodavanjem i oduzimanjem male količine tekućine uskladimo visinu tonova s tonovima u ljestvici. Uz vodeni ksilofon ponudimo djeci štapiće od različitih materijala.

Što sve voda može, spoznajno-praktična aktivnost

Zadaci: kroz igru otkrivati i učiti o vodi, razvijati psihofizičke funkcije kao što su percipiranje i praktičnost, zadovoljiti djetetovu znatiželju i prirodnu potrebu za istraživanjem te razvijati ekološku svijest o važnosti vode.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 4 do 7 godina.
Potreban materijal za realizaciju aktivnosti: čaša, voda, papir, papir za pečenje 10×10 cm i flomasteri.
Opis aktivnosti: dvije trećine čaše ispunimo vodom, na vrh čaše stavimo papir za pečenje, prekrijemo dlanom i okrenemo dlan i čašu. Dlan izmaknemo ispod papira držeći čašu u ruci. U čaši se stvara podtlak, a papir drži vodu da ne iscuri iz čaše. Na papiru napišemo slovo ili nacrtamo strelicu koja pokazuje na desnu stranu. Ispred papira postavimo praznu čašu. Djeca promatraju kroz čašu u kojoj slovo piše na papiru. U čašu točimo vodu. Što se dogodilo sa slovom?

Zvuk prirode, glazbena aktivnost

Zadaci: razvijati slušnu percepciju, razvijati vještine slušanja i razgovaranja, stjecati iskustva sluhom te razvijati imaginaciju.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 4 do 7 godina.
Opis aktivnosti: predložite djeci da sjednu i zatvore oči. Neka u sobi bude tišina. Pustite im zvukove iz prirode s poveznice koja je dolje navedena. Kada poslušate zvukove, postavite djeci poticajna pitanja. Što ste čuli? Teče li ova voda iz slavine ili negdje u prirodi? Čujete li još nešto osim vode? Što čujete još? Što mislite gdje se nalazi ta voda (u naselju, u šumi, na livadi)? Možete li odglumiti zvuk vode?

Tko će prije napuniti bocu, tjelesna aktivnost

Zadaci: razvijati prirodne oblike kretanja, poticati i razvijati motoriku i koordinaciju te razvijati spretnost ruke i šake.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 5 do 7 godina.
Potreban materijal: kanta s vodom, plastične čaše i plastične boce (šireg otvora).
Opis aktivnosti: kantu napunimo vodom, svaki od “natjecatelja” (može ih biti više) postavi svoju bocu na udaljenost 5-10 m te uzme plastičnu čašu. Na znak puni čašu vodom, trči do svoje boce i sipa vodu u nju. Pobjednik je onaj tko prvi napuni svoju bocu! Igra je zanimljiva i kod djece rado prihvaćena! Uživajte u “vodenim” radostima!

Što je to prljava kiša, istraživačko-spoznajna aktivnost

Zadaci: razgovarati o zagađenosti vode i promjenama u prirodi, objasniti djeci kako i zašto nastaje prljava kiša, osvijestiti razloge čuvanja okoliša, poticati govorne aktivnosti i proširivati vokabular te razvijati logičko zaključivanje.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 3 do 7 godina.
Opis aktivnosti: razgovarati s djecom na koje sve načine ljudi zagađuju okoliš te kako zbog toga kapljice vode koje isparavaju u zrak postaju prljave. Kada se kapljice vode u zraku pretvore u oblak, nastaje prljava kiša. Pokus koji možemo napraviti da djeca vide kako nastaje prljava kiša: u staklenu posudu natočiti vode više od pola posude, na površinu vode staviti pjenu za brijanje (oblak) pa po pjeni kapati boju (prljava kiša). Kroz staklo se može vidjeti kako prljava kiša putuje kroz oblake i pada na zemlju. Zbog toga trebamo čuvati naš planet Zemlju i ne bacati smeće u prirodu.

Stari bunar, likovna aktivnost

Zadaci: istražiti tradicijske građevine unutar dvorišta (bunar), slikarskim i crtačkim tehnikama oživjeti baštinu tradicijskih dvorišta, poticati radoznalost za tradicijsku ostavštinu te zadovoljiti potrebu djeteta za kreativnim izražavanjem.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 5 do 7 godina.
Opis aktivnosti: danas kada ste žedni uzmete čašu, otvorite bocu ili slavinu i eto, ništa lakše. Ali nekada se trebalo i malo pomučiti za tu čašu vode, u doba kada u kućama nije bilo vodovoda. Bunar se nalazio u dvorištu, bio je napravljen od dasaka ili zidan ciglom, imao je drvenu ogradu i vratašca za zatvaranje. Pogledajte slike ovih lijepih bunara, možda vam roditelji ili bake i djedovi mogu ispričati kakvu priču o bunaru koji je u ono vrijeme bio izvor vode, a tako i života. Masnim bojama, vodenim bojama ili temperama nacrtajte ili naslikajte “stari bunar”.

Pjenušavo iznenađenje, istraživačko-spoznajna aktivnost, pokus

Zadaci: poticati interes za znanost i istraživanja, shvatiti uzročno-posljedične veze među stvarima i pojavama, poticati radosno raspoloženje i zadovoljstvo sudjelovanjem u različitim aktivnostima te razvijati samopouzdanje stjecanjem novih iskustava.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 4 do 7 godina.
Za aktivnost vam je potrebno: plastična prozirna boca, voda, ocat, soda bikarbona, balon i žličica.
Opis aktivnosti: u plastičnu bocu ulijte pola čaše vode i čašu octa, a dvije žličice sode bikarbone uspite u balon. Zatim otvor balona navucite na otvoreni kraj boce. Savjet: dajte djeci da pomirišu ocat i sodu bikarbonu, a slobodno je i okuse. Pitajte ih, što misle da će se dogoditi kada spojite balon i bocu pa balon malo podignete (da soda bikarbona klizne u bocu).
Istražujte, učite i uživajte😀!!!

Duga, dramsko-scenska aktivnost

Zadaci: poticati koncentraciju, slušanje i razumijevanje teksta, bogatiti dječji rječnik novim riječima te poticati razvoj govora, kreativnosti i djetetove mašte pamćenjem i mijenjanjem tijeka priče.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 3 do 6 godina.
Opis aktivnosti: djetetu pustite igrokaz koji su odgojiteljice pročitale, zatim razgovarajte s djetetom o istome.

Šareni mjehurići, likovna aktivnost

Zadaci: razvijati osjetljivost za oblikovanje na plohi, razvijati osjećaj za različite tehnike slikanja te razvijati domišljatost u izražavanju – igrati se različitim materijalima na drugačiji način.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 3 do 6 godina.
Za ovu aktivnost potrebno vam je: tempera, tekući sapun, voda i plastična boca.
Opis aktivnosti: u posudu stavite boju, malo sapunice i malo vode. Odrasla osoba neka pažljivo odreže trećinu gornjeg dijela boce. Stavite širi dio boce u boju, zatim prenesite na papir, stiskajući bocu. Na papiru će se stvarati predivni šareni mjehurići koji će ostavljati zanimljive tragove i stvarati prava mala umjetnička djela.

Klikom na sljedeću poveznicu, pogledajte kako to izgleda:
https://www.pinterest.com/pin/454230312415819074/sent/?invite_code=1ed425803497418d9106d79f2f976051&sender=263812628080508730&sfo=1

Hop, hop nogicama 🔴 🦵🔵, tjelesna aktivnost

Zadaci: razvijati koordinaciju i preciznost u baratanju predmetima, igrom utjecati na pokretljivost i spretnost pri pokretu te poticati i razvijati cjelokupnu motoriku i koordinaciju tijela.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 4 do 6 godina.
Opis aktivnosti: pripremite dvije posude s vodom. U jednu stavite šarene plastične loptice. Izujte se, te golim nogama pokušajte uzeti lopticu i prenijeti ju u drugu posudu. Igrati nije lako, stoga svaki uspješan pokušaj zaslužuje 👏.
Ugodnu zabavu vam želimo 🤹

Što pluta, a što tone?, istraživačko-spoznajna aktivnost

Zadaci: poticati radoznalost i istraživački duh, razvijati znanja o vodi te proširiti postojeća znanja promatranjem, istraživanjem i uočavanjem karakteristika o vodi.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 4 do 7 godina.
Opis aktivnosti: napunite posudu vodom te pronađite što više predmeta koje će djeca ispitivati i zaključiti plutaju li ili tonu.

Loptice u vodi, predmatematička aktivnost

Zadaci: stjecati spoznaje o brojevima, razvijati logičko razmišljanje rješavanjem matematičkih zadataka te razvijati sposobnosti za samostalni rad.
Aktivnost je predviđena za djecu u dobi od 6 do 7 godina.
Opis aktivnosti: napunite posudu s vodom i ubacite pom-pom loptice. Izvan posude uzmite plastične čaše na koje ćete napisati brojeve. Hvataljkom ili žlicom uzimajte onoliko loptica koliko je potrebno da bude u skladu s brojem na plastičnoj čaši.
Ova aktivnost je pravi primjer učenja kroz igru.

Šareni led, istraživačko-spoznajna i likovna aktivnost

Voda se na zemlji pojavljuje i u krutom agregatnom stanju – ledu, koji pluta na vodi.
Zadaci: razvijati finu motoriku prstiju i šake, poticati bogaćenje rječnika, pažnju, koncentraciju i kreativnost, stjecati znanje o vodi te poticati istraživački duh.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 3 do 7 godina.
Za aktivnost vam je potreban kalup za led i boja za kolače.
Opis aktivnosti: natočite vodu u kalupe i obojite vodu s bojama za kolače. Stavite u škrinju i nakon nekoliko sati šareni led je formiran. Nakon što napravite led, možete s njim crtati po papiru ili promatrati kako se topi i ostavlja šarene tragove. Možete i staviti komad leda u prozirnu čašu s vodom i promatrati kako voda mijenja boju. Istražujete, crtajte, igrajte se sa “šarenim ledom” … 🌞

Voda je nezgoda za jednog miša, govorna aktivnost

Zadaci: razvijati vještine aktivnog slušanja te poticati razvoj govora, pamćenja, komunikacije i postavljanje pitanja.
Aktivnost je primjerena djeci u dobi od 5 do 7 godina.
U zajedničkom druženju s obitelji aktivnost se može izvoditi uz slušanje i čitanje. Djetetu pustite audiozapis kojeg je odgojiteljica pročitala, a zatim možete razgovarati i postavljati mu poticajna pitanja, primjerice: Kako se zove pjesma?, Gdje sve ima vode?, Kakva može biti voda?, Zašto nam je potrebna voda? Kako možemo štedjeti vodu?
Poslušajmo i otkrijmo “Što je voda?!” 🌞

💧💧💧MALA, SITNA,

ZA ŽIVOT BITNA,💦💦💦

🌦️🌦️IZ OBLAKA PALA

  LIST  SMOČILA🌴🌴🍃

🌊🌊U LOKVU SKOČILA

         🌞💧🌞💦🌞💧    

 VODA je život, blago ovog svijeta,

čuvajmo je kao nježne latice cvijeta 🌼

Veselimo se primitku vaših vrijednih radova koje možete slati na e-mail adresu djecjivrticdakovo@gmail.com ili u Viber/Messenger grupe vaših skupina.

💧 Voda 💧
Scroll to top