Dječji vrtić Đakovo
 

Ruksak (pun) kulture

     Mministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je i provelo Javni poziv za iskazivanje interesa vrtića, osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje i provedbu radionica "Ruksak (pun) kulture. Među 280 prijava od čega 85 predškolskih, 169 osnovnoškolskih i 26 srednjoškolskih ustanova našla se i prijava našega vrtića. Ministarstvo kulture odabralo je 22 vrtića među kojima i dječji vrtić Đakovo
.
Ruksak (pun) kulture dio je kulturne politike Vlade  Republike Hrvatske za vrtiće, osnovne i srednje škole. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i zajedničkom ulaganju područja obrazovanja i područja kulture na državnoj razini.

Ruksak (pun) kulture nacionalni je dopunski program podrške kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezan uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.

Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda.

Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni.

CILJEVI PROGRAMA:

  • omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci;
  • omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima;
  • pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.